Logo HD Incasso

Alles Dicht

Afgelopen week mocht ik weer huisbezoeken uitvoeren in opdracht van een collega-incassobureau uit het westen van het land. Voor mij een moment om contact te leggen met mensen. Te luisteren naar hun verhalen en situatie. Om uiteindelijk tot een passende oplossing te komen. Wat mij echter opviel tijdens het afleggen van de huisbezoeken: alles zat potdicht. 

Alle lagen van de bevolking

Wie denkt dat deze huisbezoeken met name plaatsvinden in één type huis, bij één type mens of in één type stad of dorp, help ik graag uit de droom. Voor deze huisbezoeken doe ik verschillende plaatsen aan in de drie Noordelijke provincies en de kop van Overijssel. Van de grotere steden tot de kleine dorpen, van vrijstaande woningen tot een benedenwoning. En alles daar tussenin. De huishoudens die het betreft zijn net zo divers als de woningen waarin ze wonen. Kortom: schulden komen in alle lagen van de bevolking voor. Elke situatie is anders en vraagt om een andere aanpak. Het belangrijkste ingrediënt? Openstaan voor het gesprek.  

Open houding

Voor een gesloten deur staan geeft hetzelfde gevoel als met iemand praten die de armen over elkaar houdt. Deze houding is niet uitnodigend en zegt niet ‘praat met mij’. Dit werd mij eerder in mijn loopbaan duidelijk gemaakt tijdens een fotoshoot. Daarbij werd ik geïnterviewd over mijn sociale manier van werken. Op een aantal foto’s stond ik met de armen over elkaar. Volgens de redactie een gesloten houding, wat niet bij mij en mijn filosofie past. Een gesloten houding biedt namelijk weinig tot geen ruimte voor een oplossing. Dit besef komt steeds weer terug, als ik tijdens mijn huisbezoeken weer eens voor een dichte deur sta.

Tegen een dichte deur aanlopen

Terug naar afgelopen week. Ik heb verschillende debiteuren niet gesproken, terwijl dat wel de bedoeling is van een huisbezoek. Op het moment dat de betreffende woning in beeld kwam, kreeg ik dat vermoeden al. Waarom? Alles zat dicht. Gordijnen of luxaflex dicht, boven en beneden en voor en achter. Geen uitnodiging om contact te hebben, terwijl dat juist is wat ik probeer te doen. Om er achter te komen wat er aan de hand is om samen naar een oplossing te zoeken. De dichte deur en de gesloten gordijnen staan symbool voor de gesloten houding van de debiteuren. Een gesloten houding waar niet door te komen is. Door weg te duiken komt niemand verder. En dat is zo jammer.

Het gaat om contact maken

Afgelopen tijd dus veel dichte deuren tegengekomen. Tref ik niemand aan, dan doe ik een kaart in de brievenbus. Daarin vraag ik om alsnog contact op te nemen om de situatie te bespreken. Gelet op de gesloten situatie, verwacht ik daar eerlijk gezegd weinig van. Het kan helpen om op een ander moment terug te komen, in de hoop iemand thuis aan te treffen. In deze specifieke situatie is dit niet mijn opdracht. En loopt het proces hierbij dus helaas vast. Enorm zonde! 

Een open houding van zowel mij als de personen achter de dichte deur brengen ons verder. Het zorgt voor meer mogelijkheden om informatie in te winnen en vertrouwen te creëren. Zo komen we tot het uiteindelijke doel: tot een realistische betaaloplossing komen. Op die manier zijn er alleen winnaars.

Op zoek naar een partner in sociaal incasseren? 

Neem contact op

Enkele andere artikelen

Bekijk al het nieuws