Logo HD Incasso

Van pre-incasso tot herincasso: de verschillende fases van incasseren

Incasseren is meer dan enkel een betalingsherinnering sturen. Er komt veel meer bij dit proces kijken. Zo bevat het incassotraject meerdere fases waar we dieper op ingaan. Elke fase benaderen we bij HD Incasso vanuit onze kernwaarden luisteren, open, eerlijk en vertrouwen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de debiteur betaald; de manier waarop we deze boodschap verkondigen, is cruciaal. Het gaat om een open communicatie met het oog op de mogelijkheden, niet op de beperkingen. Deze manier van sociaal incasseren is volgens ons de toekomst van het incassotraject.

Snel naar:

Pre-incasso

De kans is groot dat u als ondernemer al meerdere malen een debiteur heeft proberen te bereiken met een openstaande factuur. Dit kan bijvoorbeeld per brief, e-mail of telefonisch zijn gebeurt. Er komt een moment dat u eraan denkt om een incassobureau in te schakelen.

Echter, voordat het zover is, kan HD Incasso helpen met een zogeheten pre-incasso. Dit is een laatste aanmaning, verstuurd vanuit HD Incasso, namens uw bedrijf. In deze aanmaning krijgt de debiteur een laatste kans om te betalen voordat de vordering wordt overgedragen aan HD Incasso. Dat betekent dat er nog geen extra kosten worden gerekend voor het incassobureau; echter is dit echt de laatste kans voor de debiteur.

Voor deze dienstverlening vragen we bij HD Incasso een bepaald bedrag per brief. Uiteraard stellen we de brief op in overeenstemming met u als ondernemer.

Minnelijk incassotraject

Wordt de vordering overgedragen aan HD Incasso, dan start er een minnelijk incassotraject. Dat betekent dat er een incassotraject wordt gestart waarbij nog geen rechter betrokken is. Een minnelijk incassotraject wordt ook wel een buitengerechtelijk incassotraject genoemd. De extra kosten dat het inhuren van een incassobureau met zich meebrengt, worden meestal betaald door de debiteur.

Legt u de vorderingen bij HD Incasso, dan starten wij een minnelijk incassotraject op. Ons uiteindelijke doel is om ervoor te zorgen dat het niet uitmondt in een gerechtelijk traject. Daarom doen we ons best om de betaling voldaan te krijgen door het vertrouwen van de debiteur te winnen. We luisteren en denken mee, zodat er uiteindelijk een oplossing wordt bedacht waar zowel u als ondernemer en de debiteur tevreden mee is.

Huisbezoek

Hoe het incassotraject eruit ziet, wordt veelal in samenspraak met de opdrachtgever bepaald. Als een mail, brief of telefonisch contact geen betaling heeft opgeleverd, kan een huisbezoek onderdeel van het minnelijke incassotraject zijn.

Daarbij gaan wij als HD Incasso namens uw bedrijf langs bij de debiteur. Onze jarenlange ervaring zorgt ervoor dat we weten hoe we de deur op een kier kunnen krijgen en een gesprek aangaan met de debiteur. We gaan het gesprek aan, luisteren en zorgen ervoor dat we een passende oplossing voor die desbetreffende debiteur vinden.

Een huisbezoek is ook mogelijk als de vordering nog niet is overgedragen. Het is dan, net als bij pre-incasso, de laatste kans voor de debiteur om de betaling te voldoen voordat er extra kosten bij komen voor de debiteur. Voor deze dienstverlening spreken we een bepaald bedrag per huisbezoek af.

Herincasso

Er zijn situaties waarin een vordering moet worden afgeboekt, zonder dat deze betaald is. Dit kan diverse redenen hebben.

Een veel voorkomende redenen is dat men niet meer op het bekende adres woont. Dit wordt Vertrokken Onbekend Waarheen (VOW) genoemd. Ook is het mogelijk dat er geen verhaalsmogelijkheden zijn in verband met langdurig beslag. Of de debiteur had op dat moment echt niet de financiƫle middelen om de openstaande factuur te betalen. Allemaal redenen waardoor het kan voorkomen dat de vordering onbetaald afgeboekt wordt.

Het kan lonen om deze vorderingen er weer eens bij te pakken. Wellicht is de debiteur op een later moment wel in staat om de schuld af te lossen of is inmiddels bekend waar de persoon zich verbindt. Het verlies is in het verleden al geleden, dus het kan u enkel iets opleveren.

Schakelt u HD Incasso in voor herincasso, dan nemen wij de kosten op ons. Wordt een vordering betaald, dan wordt de opbrengst verdeeld tussen u en ons. Uiteraard maken we hier vooraf duidelijk afspraken over.

Let bij herincasso op de wettelijk gestelde termijnen. Voor een vordering waar geen vonnis is over uitgesproken (dus via een minnelijk traject is afgesloten), geldt een verjaringstermijn van vijf jaar. Een vordering waar wel een vonnis over is uitgesproken, kent een verjaringstermijn van 20 jaar.

Sociaal incasseren is de norm

Bij HD Incasso kunnen we u bijstaan met zowel pre-incasso, het minnelijk incassotraject als herincasso. Hierbij werken we altijd vanuit onze kernwaarden open, eerlijk, luisteren en vertrouwen. We gaan het gesprek aan met de debiteur, zodat we voor de best passende oplossing voor zowel u als crediteur en de debiteur kunnen komen.

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?

Neem contact op

Enkele andere artikelen

Bekijk al het nieuws